Blog Beeldhouwer Marianne van den Heuvel: Beeldhouwschool Amsterdam

expositie-beeldbepaald-persfoto-etalageDe Beeldhouwschool onder de Bogen: 17 Jaar geleden opgericht samen mijn collega’s,  de beelhouwers July Wickel, Da van Daalen.
We kenden elkaar van onze opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam en besloten in 1999 een lesruimte te huren om samen een beeldhouwschool op te zetten. Eerlijk is eerlijk: we wisten toen echte helemaal niet dat we nu, 17 jaar na datum een heus beeldhouwinstituut hadden opgericht in het Centrum van Amsterdam.
Want.. in dé Beeldhouwschool onder de Bogen werken wekelijks zo’n kleine 110 cursisten onder begeleiding van vier professionele Amsterdamse beeldhouwers aan beelden van steen of hout (hout op maandag).
Om het 15 jarig bestaan te vieren bedachten we  het ‘pilaren project’ en vroegen cursisten zo’n kleine twee jaar geleden een beeld te maken uit een steen of een blok hout met de onwaarschijnlijke maat van 60  x 10 x 10 cm.

pilaren-op-pallet-11Een moeilijk maat?  Ja, dat lijkt zo op het eerste gezicht, maar omdat in de beperking zich meesters tonen lukte het onze cursisten de smalle hoge pilaren om te toveren tot ruimtelijke sculpturen. Beelden waarin je vaak de oorspronkelijke pilaar niet meer herkent.
We zijn ondertussen twee jaar aan het werk met z’n allen. Het resultaat?
Een heel grote tentoonstelling bij Kunststichting HazArt in Soest met 130 beelden gemaakt door 93 exposanten, allemaal cursisten van dé Beeldhouwschool!
De tentoonstelling kreeg de titel ‘BeeldBepaald” en is te zien van 19 oktober a.s. tot en met 26 november 2016. Het is een grote organisatie, maar gelukkig doen we het samen. Het is veel werk, maar gelukkig worden we door cursisten en Kunststichting  HazArt bijgestaan. We doen dingen die we nog nooit gedaan hebben, maar daarom leren we veel.
Maar voor alles is het plezier. We zijn een beeldenfeest aan het voorbereiden om te vieren dat er een Beeldhouwschool bestaat in Amsterdam.

Share This: